Emziren Annelerin Meme Bakımı

Emziren Annelerin Meme Bakımı

EMZİREN ANNELERİN MEME BAKIMI

Emziren annelerin meme bakımı anne ve bebek açısından oldukça önemlidir. Anne bebeğini doğumdan hemen sonra emzirmeye başlar. Anne sütü, anne sıcaklığı ve anne kokusu bebeğin kendisini güvende hissetmesini ve daha hızlı büyümesini sağlar. Anne sütü bebeğin sindirimine en uygun besin olmasının yanında bebeğin bağışıklık kazanmasını da ağlar.

Anne sütü bebek için oldukça önemli olduğu kadar anne sağlığı bakımından da önemlidir. Doğum sonrası rahmin küçülmesi ile doğum sonrası kilolarının hızlı bir şekilde verilmesini sağlar.

 

Doğru Emzirmek: Anne sütü bebek emdikçe çoğalır. Doğru emzirme tekniği önemlidir. Bebeğin memenin sadece ucunu değil, aerola denilen kahverengi kısmını da kapsayacak şekilde ağzına alması sağlanmalıdır. Yanlış emzirme meme ucunun yaralanmasına neden olabilecektir.

gebelikte-bakim

Sık Emzirmek: Bebeğin sık emzirilmesi, her iki memenin de 15 dakika aralıklarla emzirilmesi, göğüste süt birikmesini önleyecektir. Anne sütünün çok olması ve bebeğin sütü az emmesi halinde göğüslerin sağılarak sütün saklanması mümkündür. Göğüste biriken süt, annede ateşlenmeye, göğüste ağrıya neden olabilecektir.

 

Meme Uçları Nemli Bırakılmamalıdır:  Meme ucunda yara varsa, nemli kalan meme ucunda mikroplar üreyecektir. Bu da bebeğin vücuduna geçerek bebeğin ağzında aft oluşmasına neden olabilecektir. Uygun ve dar olmayan emzirme sutyenleri kullanmak göğüsün deforme olmasını önleyecektir. Memeyi temizledikten sonra sutyen içerisine göğüs pedi koymak da meme ucunun kuru kalmasına yardımcı olacaktır.

 

Meme Çatlağı: İlk kez emziren annenin meme ucunda çatlaklar oluşabilecektir. Bu çatlaklar ilerleyerek kanamalı yaraya dönüşebilir. Bu durumda eczanede satılan E vitamini içeren kremler kullanılabilir.  Meme ucunun kaynatılmış ve ılıklaştırılmış su veya kaynatılmış ılık su içerisine konulmuş karbonatlı karışım ile temizlenmesi, mikrop oluşmasını engelleyecektir. Ayrıca bebeğin emmediği zamanlarda meme ucunu bu şekilde temizlemek, ardından bir miktar sütünüzden sürerek açıkta bırakarak kendiliğinden kurumasını sağlamak da Emziren annelerin meme bakımı açısından önemlidir.

 

Memenin ucunun aşırı yara olması halinde göğüs ucu aplikatörü kullanılabilir. Bunun sayesinde meme ucu biraz daha az acıyacak ve emzirmek korkulu bir durum olmaktan çıkacaktır. Zaten bir süre sonra meme uçları iyileşecektir. Bu nedenle emzirme bırakılmamalı, sabırla emzirmeye devam edilmelidir.

Duş Almak: Emziren annelerin meme bakımı için annenin sık duş alması, vücut bakımına özen göstermesi gereklidir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ