6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu Hakkında

6 Ekim İstanbul’un Kurtuluşu Hakkında

Tarih sahnesinde pek çok kez yer alan ve geçmişten bugüne kadar tüm dünyada önemli bir merkez olarak adını duyuran güzel ülkemizin İstanbul’u, Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra 1918 yılında İtilaf Devletleri tarafından işgal edildi. İtilaf Devletleri donanmalarının 13 Kasım 1918 yılında Haydarpaşa Rıhtımına demirlenmesiyle fiilen başlayan İstanbul’un işgali, 16 Mart 1920 yılında resmi işgal haline geldi. Atatürk’ün ‘geldikleri gibi giderler’ sözünün anlam kazandığı bu işgal zamanları 5 yıl boyunca sürdü.  İstanbul her ne kadar İtilaf Devletleri içerisinde bulunan İtalya, Fransa, İngiltere ve Yunanistan arasında paylaşılmaya çalışılsa da, bu ülkeler arasında en büyük payı İngiltere almıştır. Şehrin denetimi ve komutası tamamen İngiltere’nin elindeydi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında yanlarında yer aldığı İttifak Devletlerinin yenilmesi ve savaştan geri çekilmesiyle, Türk Milleti yenilmiş sayılmıştı. Bu yenilginin ardından Anadolu topraklarının her bir karışı düşman ülkeler tarafından işgal edilmeye başladı. Tarihi ve politik açıdan birçok öneme sahip olan İstanbul’un işgal yılları, içinde yaşayan Türk halkı için oldukça zor geçmiştir. Gerek düşman askerlerin tutumları, gerekse yıllarca bu topraklarda yaşayan azınlıkların işgal nedeniyle yaşadıkları sevinç günden güne halkın eziyet görmesine neden oluyordu. Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ardından topraklarımızı düşmanlardan temizlemek için canla başla savaşan askerlerimizden oluşan bir Türk birliğinin, Rafet Bey komutasında İstanbul’a girmiş olmasına rağmen, resmi olarak işgali kaldıramadı.

Kurtuluş Savaşı süresince kadın, erkek, genç, yaşlı demeden büyük bir fedakarlıkla ülkemizi düşmanların elinden almaya çalışan Türk ulusu, yıllarca verdiği mücadelelerin sonucunda amacına ulaştı. Atatürk önderliğinde başlayan milli mücadele yılları sırasında pek çok soruna karşı ayakta durmaya çalışan milletimizin güçlü iradesi sayesinde topraklarını düşman işgalinden kurtardı. Verdiği inanılmaz mücadele ve direndiği zorluklara rağmen Kurtuluş Savaşında galip gelen Türk milleti, vatanının bölünmez bütünlüğünü koruyarak tarifi mümkün olmayan bir direniş sergiledi.

23 Temmuz 1923 yılında Kurtuluş Savaşı’nın ardından imzalanan Lozan Barış Antlaşmasıyla, İngiltere, Fransa ve İtalya’dan oluşan İtilaf Devletleri İstanbul’dan ayrılmaya başladı. Son olarak 4 Ekim 1923 yılında Dolmabahçe Sarayı önünden Türk bayrağını selamlayarak ayrılan düşman askerleri ile İstanbul’un işgali sona ermiş oldu. 6 Ekim 1923 yılında ise işgal resmi olarak kaldırılarak, bu tarih İstanbul’un kurtuluşu olarak belirlenmiş ve tarih sayfalarında yerini almıştır.

İstanbul’un kurtuluşu ile ilgili olarak pek çok tarihçi eserlerinde mücadele yıllarını anlatmaktadır. Ülke olarak işgal yıllarında sadece düşman kuvvetlerle değil, aynı zamanda topraklarımız sınırları içerisinde yaşayan azınlıklar ve batı hayranlığı bulunan çıkar sahibi bir grup yerli ile de savaşıldığı belirtilmiştir. Şüphesiz ki; açlık ve sefaletin kol gezdiği savaş yıllarında Türk ulusunu ayakta tutan sarsılmaz inancı olmuştur. Bugün yediden yetmişe herkesin kalbinde taht kuran ve milli birlik ve beraberliğin önemini yaşadığı sürece vurgulayan başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, silah arkadaşları ve vatan için canını seve seve veren herkesin gösterdiği direniş ve çaba sayesinde topraklarımız bugünkü halini almıştır.

Her yıl 6 Ekim İstanbul’un kurtuluşu olarak kutlanmaktadır. Böylece geçmişten bu yana bağımsız bir şekilde yaşayan Türk milleti, İstanbul zaferi ile bir kez daha adını tüm dünyaya duyurmuştur.  Tarih sayfalarında önemli bir yere sahip olan İstanbul’un işgal yılları ve kurtuluş zaferini anlatan pek çok şiir ve eser kaleme alınmıştır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ