Ağız Kuruluğu Problemi

Ağız kuruluğu, tükürük salgısının azalıp, ağzın nemsiz kalması demektir. Ağız kuruluğu yaşıyorsanız, yeteri kadar tükürüğünüz yok demektir. Ağız kuruluğunun bir çok sebebi vardır.

Diyabet, parkinson hastalıkları, tansiyon ve depresyon ilaçları, ağrı kesiciler, kafein ve alkol tüketimi… ağız kuruluğuna neden olabilmektedir. Ayrıca kemoterapi, menopoz, sigara, radyasyon terapisi (radyasyona maruz kalmak tükürük bezlerine zarar verir) de ağız kuruluğuna sebebiyet vermektedir.

agiz-kurulugu-problemi-5

Ağız kuruluğu önemli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Çünkü tükürüğün, ağzı nemli tutmak dışında da işlevleri mevcuttur. Tükürük; dişleri korur, çürükleri önler, asitleri nötralize eder, çiğneme ve yutmayı kolaylaştırır. Ayrıca pek çoğumuzun bilmediği bir özelliği, besinleri sindirmeye yardımcı olmasıdır. Ağız kuruluğu önemsenmese de, ileri gidip ağız için enfeksiyon ve mantar oluşumuna sebep olabilir.

agiz-kurulugu-problemi-4

Ağır kuruluğu rahatsızlığınızın olduğunu nasıl anlarsınız? Yutkunma güçlüğü çekiyorsanız, dudaklarınızda çatlama oluyorsa, ağzınızda ve boğazınızda kuruluk hissi varsa, ağzınızda sürekli koku varsa, ağızda metal tadı hissediyorsanız, özellikle kuru yiyeceklerde yeme zorluğu yaşıyorsanız; ağız kuruluğu rahatsızlığına sahip olabilirsiniz.

AĞIZ KURULUĞU DİŞLERE ZARAR VERİYOR. (İHA/İSTANBUL-İHA)

Ağız kuruluğu tedavisi, sebeplerini tespit edip, bunları gidermekle gerçekleşir. Ancak başlıca yapılması gerekenleri sıralamak gerekirse; günde en az iki defa ağız ve dişler temizlenmelidir, bol bol şekersiz çay ve su içilmelidir, tükürük akışını uyarmak için şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız, gliserol ve limon esanslı gargaralar yapmalısınız, yapay tükürük tabletleri eczaneden temin edilerek iyi bir tedavi edici olarak kullanılabilir, antidepresan kullanıyorsanız derhal bırakmalısınız.

agiz-kurulugu-problemi-2

Bol bol c vitamini tüketmelisiniz, kafeinli içeceklerden kesinlikle uzak durmalısınız, geceleri nemlendirici kullanmalısınız, karbonhidratlı sakızlar işinize yarayabilir, alkol ve sigaradan sakınmalısınız, sulu gıda tüketimlerinizi arttırmalısınız, yaşadığınız yerin nemini ayarlamalısınız, gece yatarken yanınızda sıvı içecek bulundurmalısınız.

agiz-kurulugu-problemi-1

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ