Bebeklerde Hırıltı Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi

Bebeklerde Hırıltı Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi

Hırıltı; nefes alıp verdiğimiz sırada zorlanma ile duyulan sestir. Bazı hırıltılar çıplak kulakla duyulabilirken, bazıları stetoskop ile işitilebilmektedir. Özellikle soğuk algınlığı dönemlerinde sık duyulan hırıltı en çok bebeklik dönemlerinde görülmektedir. Özellikle yeni doğmuş ve birkaç aylık bebeklerde hırıltılı vakalar görülmektedir. Bunun sebebi, bebeklerin kıkırdaklardan oluşan nefes yolları büyük insanlara göre daha dar olması ve bebeklerin nefes alıp vermesinde, nefes yolunda oluşan alerjilerin, enfeksiyonların veya sıvı mukozanın sıvı birikmesi sebebiyle, nefes yollarının çapının iyice daralması ile hırıltılar oluşur. Ayrıca balgamın bronşlarda birikmesi ile bebeklerin nefes alıp vermesi hızlanmaktadır.

bebeklerde-hirilti-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi

Bebeklerde Hırıltı Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi

Bu hızlı nefes alıp vermeleri hırıltı ve ıslak karışım sese sebep olmaktadır. Bebeklerde hırıltı tedavilerinden biri; burun aspiratörü olup, şırınga ile burunda birikmiş sümük sıvısı çekilebilir.

Ya da bebeklerde genizde ve solunum yolunda oluşan balgamı sökmek için limonlu su veya limon suyundan birkaç damla vererek balgamın yol açacağı hırıltı önlenebilir.

Başka bir çözüm olarak, eczanelerde satılan tuzlu su tüplerinden alınarak, burun içine damlatılır ve böylelikle burun tıkanıklığı giderilmiş olur.

Hırıltı ilerlemiş durumda ise mutlaka doktora giderek, doktorun önerdiği balgam sökücü ilaçlar kullanılarak hırıltı giderilebilir. Bebeğin sırtına ve göğsüne, çörek otu yağı ile masaj yaparak, bebeğin göğüs kafesi kasları rahatlatılır ve balgamın atmasına yardımcı olunur.

bebeklerde-hirilti-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi

Bebeklerde Hırıltı Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi

Bebeklerde Hırıltı Belirtileri ve Hırıltı Türleri
Hızlı nefes alıp vermek, hızlı nefes alıp vermeden dolayı, göğüs kafesinin çok fazla hareket etmesi, boyun ile kaburga kasları arasında göğüs içine doğru çukur oluşması yanında burun mukoza sıvısından kaynaklanan burunda baloncuk oluşması da belirtilerden bazılardır.
Islık sesine benzer hırıltı: Genellikle burun içinde biriken sümükten kaynaklı oluşan hırıltı türüdür.
Derinden gelen hırıltılı ses: Boğazda bulunan trake borusunda nefes alış veriş sırasında oluşan hışırtıların buruna gelene kadar hırıltıya dönüşmesi sonucu oluşan geçiçi solunum yolu hastalığıdır.
Çatlak sesli hırıltı: Balgam nedeniyle sesinin ve oluşan hırıltının çatlak bir sese dönüşmesi sonucu oluşmaktadır. Balgam sökmesi için doğal yollara başvurarak hırıltı tedavi edilir.
Islık sesi ile karışık oluşan hırıltı: Bronşların ve nefes yolunun hem de nefes yolunda virüs, enfeksiyon, alerji veya sıvı birikmesi ile meydana gelmekle birlikte olup, doktorun kontrol etmesinde büyük yarar vardır.
Kesik kesik hırıltı: Nefes alış verişi sırasında burunda karşılaşılan engel nedeniyle meydana gelmektedir.

bebeklerde-hirilti-nedenleri-nelerdir-ve-tedavisi

Bebeklerde Hırıltı Nedenleri Nelerdir Ve Tedavisi

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ