Çocuğumun Başarılı Olması İçin Ne Yapmalıyım?

Çocuğumun Başarılı Olması İçin Ne Yapmalıyım?

Her anne baba çocuğunu en iyi yerlerde görmek ister. Ebeveynlerin çoğundan ‘Çocuğumu dershaneye gönderiyorum, özel ders aldırıyorum, evde internet elinin altında, her an istediği şeyi öğrenebilir, ona her kitabı alıyorum…. Ama yine de başarılı değil…’ gibi cümleleri çok sık duyarsınız. Bu cümleleri ‘Çocuğumun başarılı olması için ne yapmalıyım acaba?’ sorusu takip eder.

cocuklarda-basari

Öncelikle çocuğu bir kenara bırakalım ve sizinle başlayalım. Kendinizi objektif olarak değerlendirin bakalım, çocuğunuza çok fazla yükleniyor olabilir misiniz? Ya da çocukluğunuzda yapmak istediğiniz ama yapamadığınız şeyleri çocuğunuzun yaptığını görmek istiyor olabilir misiniz? Karşınızdakinin ‘Çocuk’ olduğunu unutmamalısınız. Onu anlamaya çalışın. Gün içerisinde en az 6-8 saat okulda ders işliyor. Sonrasında takviyeler, ek dersler, ödevler… Neredeyse yatana kadar sürekli bir ders sorunsalı var.

basarili-olan-cocuklar

Evet, çalışma hayatını gören birisi için sadece ders çalışmak kadar kolay bir şey yok ama o henüz sadece öğrencilik hayatını biliyor. ‘Çocuğumun başarılı olması için ne yapmalıyım?’ diye sormadan önce mutlaka kendinizle dürüst bir konuşma yapmalı ve bunu yaptıktan sonra çocuğunuza da sizinle ilgili herhangi bir eleştirisi olup olmadığını sormalısınız.Özeleştirinizi yaptıktan sonra çocuğunuzla konuşun. Başarısızlıklarının nedenlerini sorgulayın ve problem neyse onu ortadan kaldırmaya çalışın. Bunu yaparken çocuğunuzun gururunu incitmemeye özen göstermelisiniz. Unutmayın her çocuk anne babası tarafından takdir edilmek ve koşulsuz sevilmek ister. Onunla tartışma ya da suçlama yönünde değil de pozitif eleştirel yönde konuşmayı deneyin.

cocugumun-basarili-olmasi

Ekip çalışmasına da yatkın olmanızda fayda var. ‘Çocuğumun başarılı olması için ne yapmalıyım?’ yerine eşiniz ve çocuğunuzla konuşup ‘ Senin başarılı olman için neler yapabiliriz?’ üzerine yoğunlaşmanız daha etkili olacaktır. Böylelikle hem çocuğunuzun ihtiyaçlarını daha yakından takip eder, hem de çocuğunuz için tek başınıza çabalamak zorunda kalmaz, hem de aile içinde açık ve daha etkin bir iletişim kurmuş olursunuz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ