Çocuğunuzun Psikolojik Gelişimi

Çocuğunuzun Psikolojik Gelişimi

Çocuğunuzun Psikolojik Gelişimi

Sağlı bir bireyin yetişebilmesi için kişinin fiziksel olan gelişiminin yanında psikolojik olarak da gelişmesini sağlayabilmesi gerekmektedir. Bu iki türlü gelişim aslında insanın doğduğu andan itibaren başlar ve özellikle çocuğun psikolojik gelişimi aşaması oldukça uzun bir döneme yayılır. Çocuğunuzun sağlıklı bir ruh haline sahip olabilmesi için doğduğu andan itibaren psikolojik ihtiyaçlarının da tatmin edilmesi gerekmektedir. Çocuğun her türden duygu gelişimi yaşına bağlı olarak yavaş yavaş oluşmaya başlar.

Doğum anından itibaren 0-3 yaş arasındaki bir bebek annesinden fiziksel ihtiyaçlarına ek olarak sevgi ve şefkat alma ihtiyacı da duyar. Özellikle ilk aylarda anne ve bebek hiç ayrılmamalıdırlar. Çünkü bu dönemde bebek, anne ve kendisini bir bütün olarak hisseder. Bu şekilde kendisini güvende hisseder bu nedenle ilk aylarda annenin bebeğin yanında olması bebeğin güven duygusunun gelişimi için çok önemlidir. Daha ilerleyen aylarda ise bu durum değişir. Beben artık kendinin farkına varır ve dış dünyayı fark etmeye başlar. Bu değişim onda bazı sorunlar yaratabilir ama annenin güçlü desteğiyle sağlıklı bir gelişim sağlanabilir. 4-5 yaşlarındaki çocuklar ise artık daha fazla beceriye sahip olduklarından dünyayı kendi başlarına keşfetmeye çalışırlar.

Bu davranışı aile tarafından engellenmeye çalışılırsa suçluluk duygusu gibi olumsuz etkiler bırakabilir. Çocuğun psikolojik gelişimi için bu dönemde ebeveynlerin bu bilgilere sahip olup o şekilde davranmaları gerekmektedir. 6-12 yaş arasında çocuk okula da başlamanın verdiği etkiyle başarı ve başarısızlık arasındaki ayrımı anlamaya başlar. 12 yaşından sonra ise ergenlik döneminde birçok çatışmayla ve yoğun duygu durumuyla karşılaşılabilir.

Çocuğun psikolojik gelişimi döneminde birçok duyguyu öğrenir ve birçok şeyin ayrımına varır. Bu dönemlerin sağlıklı şekillerde atlatılabilmesi için ise ailenin tutumu ve bilinçli davranması çok önemli bir etkendir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ