Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Zamanı ve Aşamaları

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Zamanı ve Aşamaları

Çocukların tuvalet eğitimine başlayarak, bezden kurtuldukları zaman aslında hem rahatlatıcı hem de süreç itibari ile zor bir zamandır. Çocuğun bakımı ile ilgilenen kişi veya ebeveynler, bu süreçte yıpranma yaşayabilir. Hatta pes ederek, tekrar bez bağlama tercihinde bile bulunabilirler. Bu süreçte en önemli detay, hazır olmaktır. Hem bu sürece ve eğitime çocuk hazır olmalı, hem anne hazır olmalı hem de ortam hazır olmalıdır. Bu üç temel şey hazır olduğunda gerisi zamanla oturan bir süreçtir.

cocuklarda-tuvalet-egitiminin-zamani-asamalari

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Zamanı ve Aşamaları

Tuvalet Eğitiminde Anne, Çocuk ve Ortam Bu Eğitime Hazır Nitelikte Olmalıdır

Her şeyden evvel tuvalet eğitimi, çocuğun ilk temel eğitimi sayılabilir. Bu nedenle sabır isteyen bir süreçtir. Eğitimi sağlayacak kişinin, çocuğun beden ve zihin arasında oluşan etkileşimine ayak uydurması, bu nedene de ruhsal ve fiziksel açıdan hazır olması gerekmektedir. Çocukların tuvalet eğitimi için olgunluk zamanları değişebilmektedir. Fakat ortalama olarak, 1,5 yaş ile 2,5 yaş arası tuvalet eğitimi verilmesi gerekir. Çocuğa vaktinden önce veya sonra tuvalet eğitimi verilmesi, ilerleyen zamanlarda uyum sorununa veya davranış bozukluklarına neden olabilmektedir. Çocuk altı kirlendiğinde hoşnut hissetmiyorsa, ortalama iki saat kuru kalabiliyorsa, aralıklarla da olsa öğle uykularında kuruluk sağlıyorsa tuvalet eğitimine hazır demektir. Bu iki durumla beraber ortamın da hazır olması gerekir. Yeni bir kardeş, kreş zamanı, boşanma gibi olumsuz durumların yaşandığı zaman dilimleri, çocuğa bakan kişinin değişmesi gibi durumlar olumsuz ortamlardır.

cocuklarda-tuvalet-egitiminin-zamani-asamalari

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Zamanı ve Aşamaları

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Önemi

Tuvalet eğitimine merdivene sahip bir çocuk klozeti alınarak başlanabilir. Alınan bu klozet ile çocuk bir hafta kadar oyun oynayabilir. Çocukla iletişim kurulmalıdır. Büyüdüğü, tuvalet kullanması gerektiği, diğer aile fertleri gibi tuvaleti kullanması gerektiği anlatılmalıdır. Bez çıkarıldığında geceleri de geri takılmamalıdır. Çocuk, bu davranıştan gece altını ıslatmaya izin olduğu anlamını çıkarabilir. Asla pes edilmemeli, bez geri takılmamalıdır. Tuvalete giderken birliktelik sağlanmalıdır. Çocuğun yanında olmak, süreci tekrarlamak önemlidir. Tuvalete gidişler ortalama iki saatte, özellikle beslenmeden sonra olmalıdır. Çocuk tuvaleti kullandığında, çocuğu ödüllendirmek işe yarayabilir. Gündüz tuvalette çok zaman harcamamak gerekir. Eğer çocuk yapmıyorsa, daha gelmediği söylenerek ve gülümsenerek tuvaletten çıkılmalıdır. Gece ise, uyuduktan bir saat kadar sonra kaldırmak gerekir. Bu şekilde çocuk kendine güveni geldiğinde, yalnız başına tuvalet kullanabilecek ve kalıcı olan alışkanlığı edinebilecektir.

cocuklarda-tuvalet-egitiminin-zamani-asamalari

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Zamanı ve Aşamaları

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ