Hamilelikte Riskli Durumlar

Hamilelikte Riskli Durumlar

 

 

Hamilelikteki riskli durumların ortadan kaldırmanın en önemli koşulu; planlı bir hamilelik yaşamak, hamile kalmadan evvel ve gebelik süresince düzenli doktor kontrollerini sürdürmektir.

Kanama

Hamileliğin ilk üç ayından sonra ki kanamalar erken doğuma işaret ediyor olabilir.

Aşırı kusma

Hamileliğin ilk aylarında sabah bulantıları normaldir. Ancak, hamilelik boyunca bulantı ve kusma devam ediyorsa, mide ve bağırsak probleminiz olabilir.

hamilelik-surecinde-riskli-durumlar

Vücutta şişme

Hamilelikte el, ayak ve vücut şişmesi hipertansiyonun belirtisi olabilir.

Şiddetli karın ağrısı

8. haftadan önce, şiddetli karın ağrısı yaşıyorsanız dış gebelik ihtimali olabilir. Doktorunuzun ultrason ile muayene etmesi gerekir.

Yüksek ateş

Hem anne hem de bebek içim tehlikeli bir durumdur. Ateşin, 37,5 dereceyi geçmesi enfeksiyon sonucu olabileceği gibi vücut aşırı susuz kalmışta olabilir.

Fetüste hareketsizlik

Bazen bebek anne karnın hareketsiz durabilir. Ancak, bir bardak meyve suyu içip, sol tarafınıza uzanıp biraz bekledikten sonra bebeğiniz hareket etmiyorsa ve hareketsizlik bir saatten fazla sürüyorsa doktorunuzu aramalısınız.

Anne yaşı

Genç yaşta gebelikte, riskler artmaktadır. Anotomik ve fizyolojik olarak olgunlaşmamış olması nedeniyle özellikle 15 yaş ve altı gebelikte; düşük tartılı bebek doğumu ve yenidoğan ölümü riskleri fazladır.

Kan uyuşmazlığı

Kan uyuşmazlığı olan çiftlere 28. gebelik haftasında tavsiye edilen bu iğneler, 12 hafta süren bir koruyuculuk sağlıyor. Lakin hasta, daha önce kan uyuşmazlığı nedeniyle düşük yaptıysa ve düşükten  sonra kendisine koruyucu iğne yapılmadıysa, hastalığa duyarlı bir hale gelebiliyor. Bu da bir sonraki hamilelikte bebekte kansızlığa, hatta ağırlığına bağlı bir şekilde anne karnında kalp yetmezliğinden  ölüme neden  olabilmektedir.

 hamilelik-sureci

 

Akraba evliliği

Özellikle, birinci dereceden akraba evliliklerinde genel popülasyonda varolan  % 2-3 olan anormal bebek doğurma riskinin iki kat arttığı görülür.

Ailede kalıtsal bir hastalık

Ailede ya da evvelki hamileliklerde özürlü çocuk dünyaya getirilmişse, bu durum bir sonraki hamilelikte de tekrar edebiliyor.

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ