Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık

Yeni Doğan Bebeklerde Sarılık

YENİDOĞAN SARILIĞI NEDİR? NASIL OLUŞUR?

Yenidoğan ifadesi bebeklerin ilk 28 günlük dönemi için kullanılır. Yenidoğan sarılığı çok yaygın olarak bebeklerde görülmektedir. Erken doğan bebeklerde bu oran daha da yüksektir. Yenidoğan sarılığı genellikle tehlike doğurmaz. Bir iki hafta içerisinde kendiliğinden ortadan kaybolur.

yeni-dogan-bebeklerde-sarilik

 

NEDEN OLUR?

Hastalık genellikle anne karnındayken gerçekleşmektedir. Bilirubin maddesinin vücuttan atılmaması ile oluşur. Yeni dopan bebeğin ciğerlerinin yetersiz kalmasından ötürü meydana gelmektedir. Atılamayan bilirubinin fazlası kan ve dokularda birikir; cilt ve gözaklarına sarı bir renk yerleşir.  Bilirubin maddesi belli bir seviyenin üzerine çıktığında bebeklerde hastalık görünmektedir. Bebeklerin çoğunda fark edilmeden hastalık ortadan kaybolur. Ancak kaybolmayan durumlarda mutlaka bebeğinizi bir doktora götürün.

yeni-dogan-bebekler

Farklı nedenler de yenidoğan sarılığına neden olabilmektedir. Bunlardan biri anne ve babanın kan grubu uyuşmazlığıdır. Bunun dışında şeker hastası annelerin bebeklerinde de görülmektedir. Ayrıca anne sütü sarılığı da bulunmaktadır. Bu tür sarılıkta bebeğe hastalık anne sütü ile geçmektedir.

bebekler-ve-sarilik

BEBEĞİNİZİN SARILIK OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?

Öncelikle yüzde başlayan sarılık ilerledikçe göğse, karna kol ve bacaklara geçmektedir. Bebeğinizin göz akları da sararır. Sıklıkla bebeğinizi kontrol ederek erken teşhiste bulanbilirsiniz.

yeni-dogansarilik-tedavisi

Bebeğinizin sarılık olduğunu cildinin sarı renk almasından anlayabilirsiniz. Bu rengi en iyi gün ışığında belli olur.

Tüm bu belirtileri fark ettiğiniz takdirde bebeğinizi hemen bir doktora götürünüz. Doğum anından itibaren bebeğinizi yukarı saydığımız adımlar dahilinde sürekli kontrol ediniz.

sarilik

Bebeğinizin ateşinin yükselmesi, halsizlik ve diğer sarılık belirtilerini görür görmez doktora başvurun.

Bilirubin seviyesi riskli düzeydeki bebekle ile özellikle de kan uyuşmazlığının bulunduğu bebekler, hastalıkta ışın, özel ilaç tedavisi ve hatta kan değişimi gerekebileceğinden mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ