Sezaryen Sonrası Anne Bakımı

Sezaryen Sonrası Anne Bakımı

SEZARYEN SONRASI ANNE BAKIMI

Anne adayları normal doğuma teşvik edilse de bazı durumlarda gebeliğin Sezaryen ile gerçekleştirilmesine karar verilebilir.

Bazen bebeğin büyük olması, anne adayının vücut yapısının normal doğuma elverişli olmaması veya annenin doğum korkusu gibi psikolojik ve fiziksel etkenler dikkate alınarak doktorlar sezaryene karar verebilmektedir.

Böyle durumlarda doktorun tavsiye ve telkinlerine kulak vermek gereklidir. Normal doğumda ısrarcı olmak bazen doğum esnasında, doğumun gerçekleşmemesi nedeni ile doğumun sezaryene çevrilmesine bu da annenin daha çok acı çekmesine ve yorulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle doktorun öngörüsünü dikkate almak önemli bir husustur.

sezaryen-sonrasi

Sezaryen Sonrası Süt Üretimi:

Sezaryen sonrası sütün geç gelmesi endişesini taşımaya gerek yoktur. Çünkü annenin doğumla salgıladığı hormon ve bebeğin memeyi emmeye başladığı sırada anne vücuda gönderdiği uyarı ile süt hemen gelecektir. Annenin bebeğini doğumun hemen sonrası sık sık emzirmesi de anne sütünün artmasını sağlayacaktır.

Eve döndükten sonra ise bulgur pilavı gibi tahıl içerikli besinler, çorba, meyve suyu,  bol meyve gibi gıdaları ve bol su tüketilmesi anne sütünün artmasına yardımcı olacaktır.

Sezaryen sonrası anne bakımı için doğum sonrası annenin, bebeğinin bakımı ve yeterli süt üretimi için fırsat buldukça dinlenmesi oldukça önemlidir.

sezaryen-sonrasi-bakim

Duş Alımı:

Sezaryen sonrası doktorlar dikişlerin durumuna göre 2-3 gün sonra duş alınmasını uygun görmektedir. Duş alırken dikiş yerlerinin tahriş edilmemesine dikkat edilmesi gereklidir.

anne-bakimi-2

İlaçlarınızı Düzenli Kullanın:

Sezaryen doğumun bir ameliyat olması nedeni ile doğum sonrası ağrı ve sızı olabilecektir. Doktorunuzun vereceği ilaçların aksatılmadan kullanılması önem taşır.

Vücudunuzu dinleyin:

Sezaryen sonrası kanama olması normaldir. Lohusalık dönemi boyunca kanama koyu renkten açık renge doğru devam edecektir. Ancak kokulu akıntı, geçmeyen bulantı, göğüste ve bacakta yoğun kızarıklıklar ve ateşlenme durumunda vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Meme Bakımının Önemi:

Sezaryen sonrası anne bakımı anne ve bebek sağlığı için önemlidir. Duş alınamadığı durumlarda annenin meme bakımına özen göstermesi gerekir ki bebeği ve kendisi mikrop kapmasın.  Meme ucunu kaynatılmış ve ılıtılmış su ile veya bu suyun içine karbonat eklenerek oluşturulacak karışım ile meme ucu temizlenebilir. Meme ucu nemli kalmamalıdır.

Hareket Edin:

Annenin doğum sonrası kilolarını çabuk vermesi için sık emzirmesi, 30-40 dakikalık yürüyüşler yapması, dinlenmeye çokça vakit ayırması yanında, evde rutin işlerini kendisini çok yormadan yapması faydalı olacaktır. Yeni doğum yapmış bir anne ağır spor hareketlerinden kaçınması dikişleri bakımından dikkat etmesi gereken hususlardandır.

Eşler Arasında Anlayış:

Sezaryen sonrası anne bakımı için eşin de yardımı gerekir. Doğum sonrası annenin hassas bir psikolojide olması, bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için uykusuz kalması gibi durumlar anne için yıpratıcı bir durumdur. Bu nedenle özellikle eşin anlayışlı ve yardımcısı olması bu sürecin sağlıkla ve mutlu geçmesine yardımcı olacaktır.

esler-arasi-anlayis

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ