Çocuğunuz Geleceğin Ressamı Olabilir

Çocuğunuz Geleceğin Ressamı Olabilir

Çocuğunuz Geleceğin Ressamı Olabilir

Resim yapmak çocukların gerek kas gelişimleri gerekse de zihinsel gelişimleri için çok önemli bir aktivitedir. Çocuklar resim yapmayı renklerle oynamayı, karalamayı çok sever ve bu da onlara kendilerini başka bir yolla daha ifade etme imkânı sunar.  Bu nedenle ailelerin bu konuda çocuklarına resim yapmayı teşvik etmeleri ve onların bu şekilde zaman geçirmelerini sağlamaları çocuklarının sanatsal gelişimleri için çok önemlidir.

blank

Çocuğun yaşlarına göre resim çizme gelişimi aşamalarına baktığımızda öncelikli olarak özellikle 2-4 yaş arası çocukların daha çok karalama yaptıklarını görürüz. Bu dönemde çocuk hareketlerini kontrol edemez ve düzensiz çizgiler çizer. Resim yapmak ve karalamayı sürdürdükçe ise çizdiği çizgiler daha anlamlı hale gelir. Bu gelişme her çocukta aynı anda gerçekleşmez. Çocuğun gelişimi ve ne sıklıkla resim yaptığı önemlidir. Daha çok resim yapan çocuk daha hızlı öğrenir ve hareketlerini daha fazla kontrol eder hale gelir. Bu nedenle bu dönemde bol bol resim yapılmasına özen gösterilmelidir.

Diğer bir gelişim aşaması olarak adlandırabileceğimiz 4-7 yaş arası dönemde ise çocukların çizdiği resimler daha anlamlıdır ve çizmek istediği nesneleri benzetmeyi başarır. 7-9 yaş arasındaki dönem işse şematik dönem olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde resimler çocukların zihinsel gelişimleriyle orantılı olarak daha anlamlıdır. Ve resme ilk bakıldığında artık ne çizmek istediği kolaylıkla anlaşılabilir. 9-12 yaş arasında ise resimlerde çok daha fazla gerçeklik payı vardır ve resimler artık daha orantılı olarak çizilir. Diğer aşamada ise renkler ve çizgiler derinlik algısıyla birlikte daha anlamlıdır.

Aileler bu gelişim aşamalarını bilerek ve çocuklarını gelişimleri döneminde takip ederek onların resim yapma yeteneklerini geliştirmesinde katkı sağlayabilirler.  Doğru gelişim ve eğitim sürecine sahip olan çocuklar ise ilerde iyi bir ressam olabilir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ