ÇOCUKLAR OYNAYARAK ÖĞRENİR

ÇOCUKLAR OYNAYARAK ÖĞRENİR

ÇOCUKLAR OYNAYARAK ÖĞRENİR

Çocuklukta geçirilen  0-6 yaş dönemi, öğrenmeye ve zihinsel açıdan gelişmeye en müsait dönemdir. Bu dönemde oldukça sosyal bir varlık olan çocuk, her şeyi öğrenmeye ve keşfetmeye son derece meraklı olur. Bu merakını da oyuncaklarda ziyade, evdeki mutfak çekmeceleri, dolap içleri ve inceleyebileceği her türlü materyal vasıtasıyla giderir. Bu dönemde anne ve baba; yol gösterici bir şekilde kendisini yönlendiren iç kılavuzuyla özgürce hareket eden çocuğuna engel olmamalıdır. Kendisini tehlikeye atmadan her şeyi keşfedip anlamasına, çocuğun oynayarak öğrenmesi olgusuna izin vermelidir.

blank

Erken yaşta oyun oynayarak öğrenen çocuk, anne ve babası arasında samimi ve içten bir bağ oluşur. Oyunlar çocuğun zekasını desteklerken duygusal zekasını da arttırır. Uzmanların sunduğu bilgiler ışığında, kaliteli zaman geçirilebilen anne-baba-çocuk oyun vakitleri, bir bebeğin hayatı boyunca unutamayacağı his edinimleri kazanmasına vesile olur. 0-4 yaş arası çocuğun yaşadığı her duygu his hafızasına kazınır. Yaşanan olayları değil de, yaşattığı duyguyu hafızaya kaydeder çocuk. Birlikte oyun oynamak bu yönüyle eşsiz bir hazinedir.

blank

Çocuklar oynayarak öğrenir ve anaokulu dönemine gelmeden; sayılar, şekiller, bazı sesler ve harfler gibi konulara hakim olur. Diğer yanda, kuralları da yine oyunla ve dramalarla öğrenir çocuk. Yemeğe oturmadan ellerini yıkaması gerektiğine dair bir boyama, küçük bir evcilik oyunu onun bu kuralı daha kolay kavramasına kapı açar. Legolarıyla oynarken rengin ne olduğu gibi sorulara kısa süre içinde cevap verebilir hale gelir. Puzzle setleri ile parçadan bütüne gidiş olgusunu öğrenerek, emekle bir şeyler yapılabileceğinden ziyade neden sonuç ilişkisi kurmayı da kavrar. Evde yada okulda her dönemde çocuğun en büyük ihtiyacı oyundur.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ