Çocuklarda Öfke Kontrolü

Çocuklarda Öfke Kontrolü

Öfkeyi Kontrol Eden Çocuklar

Çocuklar genellikle aile içinde ebeveynleri tarafından kendilerine olan davranışlarının neticelerine göre hareket ederler. Beyinlerinin içinde ebeveynlerinin zayıf noktalarını belirleyen çocuklar zekice davranarak istediklerini yaptırabilmektedir. Özellikle ülkemizde “kıyamama” olgusu yerleştiği için, ağlanmasına dayanılmayan bebekler bunu bir koz olarak kullanmayı öğrenmişlerdir. Özellikle babalar tarafından çocukları sırf ağlamasın diye her istediklerini kısa bir süre içinde yerine getirmesi, çocuğun bu durumu anlaması ve her seferinde gözlerinden yaş gelmese de rahatsız edici şekilde ağlama efekti yaptığı gözlemlenmiştir.

İstediklerini bu şekilde elde edemeyen çocuklar ise sinirlenerek ağlama eğilimine girmektedirler. Çocuklarda öfke kontrolü profesyonel olarak ele alınmadığı ve irdelenmediği sürece, çocuk yetişkinlik dönemine çok yanlış bir anlayış ile hazırlanacaktır. Bedel ödemeden ya da emek vermeden bir şeyleri elde etmeye başlayan çocuk, kolaya kaçarak sürekli bu yönteme başvurmaya yönelecektir. Bu anlayışı değiştirebilmek adına ebeveynler kendi aralarında çalışmalar yapmalı, çocukları ile bu konuyu onun anlayabileceği şekilde konuşmaları gerekir.

Çocuklarda öfke kontrolü ele alınamayacak kadar büyüdüğü takdirde profesyonel bir yardım almak önerilebilir. Genellikle bu yardım, aileler tarafından gereksiz görülmekte, “çocuktur nasılsa unutur” mantığı ile davranılması, çocuğun kişisel gelişimine zarar veren bir düşüncedir. Çevresel faktörlerde devreye girdiği ve çocuk 18’li yaşlarına geldiğinde çekingen, bir hayali olmayan, kolaya alışmış, mücadeleci ruhunun hiç oluşmadığı bir birey olacaktır. Bu durumun ciddiyetinin kavranabilmesi için uzun uzun açıklamalar yapmaya gerek yoktur.

Ebeveynlerin çocuklarda öfke kontrolü konusunu ciddiye almadıkları takdirde yetiştirdikleri ve iyi bir gelecek temenni ettikleri çocukları, hiç umulmadık mecralara yönelebilir, hayalleri doğrultusunda hareket etmeyerek olası kötü arkadaş çevresi ile çok farklı bir karaktere sahip olabilmektedir. Böylesi bir olumsuzluğun yaşanmaması adına doğumundan itibaren çocuğumuza yeterli ilgiyi göstererek ona bir ebeveynden çok daha fazlasını vermeliyiz. Öfkenin kontrol ettiği ve yönlendirdiği çocuklar değil, öfkeyi kontrol eden çocuklar yetişirmeliyiz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ