Deneyerek Öğrenen Çocuklar Daha Başarılı

Deneyerek Öğrenen Çocuklar Daha Başarılı

DENEYEREK ÖĞRENEN ÇOCUKLAR DAHA BAŞARILI!

Deneyerek Öğrenme Nedir?

Bu yazımızda deneyerek öğrenmenin faydalarından bahsedeceğiz. Deneyerek öğrenme hayat mücadelesine yeni başlayan her bireyin kullandığı öğrenme biçimidir. Bireylerin, karşılaştıkları yeni durum karşısında doğru davranışta bulunabilmesi bu yolla sağlanır. Birey önceden yaptıklarını göz önüne alarak doğru olanı belirlemeye çalışır. Çoğu organizma birçok denemeden sonra doğru seçim yapmayı öğrenmiştir. Deneme-yanılma yolu ile öğrenme genellikle gelişmiş omurgalılarda görülür(İnsan biyolojik anlamda omurgalılar sınıfına girer) görülür. Bu yöntemle öğrenme şempanzelerle yapılan bir deneyle gösterilmiştir.

yaratici-cocuklar

Bu deneyde aç bir şempanze bir odaya konulmuştur. Odada dağınık durumda büyüklükleri farklı sandıklar bulunmaktadır. Tavandaki ipe de muz asılmıştır. Muz şempanzenin zıplamasıyla bile ulaşamayacağı kadar yüksektedir. Şempanze muza ulaşmayı dener başaramayınca da sandıkları değişik şekillerde üst üste koymayı dener ve sandıkların üstüne çıkarak muzu alır. Deneme yanılma yeni durumda doğru tepki vermeyle sonuçlanır.

oynayan-cocuk

Düşünme yeteneği en fazla insanda gelişmiştir. Başlangıçta çocuklar, problemleri deneme yanılma yoluyla ya da taklit ederek çözerler. Çocuklar büyüdükçe problemleri çözmek için kavramayı kullanmaya başlarlar. Kavrama, konuşmanın ve yazılı sembollerin kullanılmasıyla artırılır. Bu beceriler herhangi birinin problem çözerken başka birinin deneyimlerini kullanmasını sağlar. Bu yetenek, hayvan âlemindeki canlılarda bulunmaz sadece insana özgüdür.

mutlu-cocuk

Çocukların Deneyerek Öğrenmesi Nasıl Gerçekleşir?

Deneyerek öğrenme, çocukların eline aldığı nesnelerle bilgi edinmesi sonucu yaptığı üçüncü aydan itibaren ortaya çıkar. Bu öğrenme türü daha sonraki hayatta da uygulanır. Çocuğun tecrübe yoluyla tanıma davranışlarındaki artış, dördüncü ayın sonuna doğru başparmağını kullanma sayesinde daha da fazlalaşır.

deneyerek-ogrenen-cocuk

Çocukların deneyerek öğrenmesi bebekliğinden ve o zamanda geçirdiği evrelerden ortaya çıkar. Küçükken bir çocuk yanan sobayı elleyip elini yakarsa sobanın sıcak olduğunu anlar. Buna birçok örnek verilebilir peki biz ebeveynlerin yapması gereken şey nedir?

deneyen-cocuk

Bizler çocuklarımızın bu müthiş öğrenme yetisini kamçılayacak oyuncaklar alabiliriz. Onlara doğruyu ve güzeli denettirerek öğretebiliriz. O zaman çocuklarımız aktif insanlar olurlar. Her gün akşama kadar evden çıkmayan sokakta oynamayan çocuk hayata karşı 1-0 geriden başlar. Çünkü en keskin öğrenme ve uygulama dürtüsü deneyerek olanlardır.  Eğer biz ebeveynler bu dürtüyü köreltirsek çocuğumuzun hakkına girmiş oluruz. Yanan soba örneğinden yürürsek, siz çocuğunuza sobanın sıcak olduğunu elini yakabileceğini defalarca söylemiş olun. Çocuğun aklında daha tam olarak sıcak kavramı oturmamış olduğu için bunun realitesini biz yetişkinler gibi anlayamaz. O doğruyu ancak yaşayarak deneyimler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ