El Emeği ürünlerinizi vergiden muaf olarak satabilirsiniz.

El Emeği ürünlerinizi vergiden muaf olarak satabilirsiniz. 

Merhabalar arkadaşlar

Sosyal medya da dolaşan bir dedikoduya açılık getirmek için bu yazıyı gerekli gördük.

Gerçekten de devlet sizin el emeğiniz ile kazandığınız üç kuruşun peşine mi düşüyor ? Yoksa bunlar dedikodu mu ?

Ben muhasebeci değilim ancak sormuş olduğum ve araştırmaların sonucunda çıkan sonuçta…

Yazının devamında vermiş olduğum sayı, kanun ve bent e göre “İşçi çalıştırmamak sureti ile kendi el emeklerinizi üretip satabilirsiniz. Ancak bunun ile ilgili hususlar var. Bunları dikkate almalısınız. Şöyle ki;

1-Kesinlikle işçi almayacaksınız.

2-Kendi el emekleriniz olmalı.

3-Bu işi evinizde yapmalısınız, bir dükkan veya atölye de yapamazsınız.

4-Ticaret maksadı taşıdığı durumda mükellefiyet durumu ortaya çıkacaktır.

Muafiyet belgesi nasıl alınır ?

Sonuç olarak işinizi sağlama almanız için… Bulunmuş olduğunuz ilçenin vergi dairesine gidiniz. Ben tanıdıklarıma, eşe dosta, belirli müşterilerime veya sipariş usulü el işi, tığ işi, oya, dantel, yemek, pasta, börek, çörek vs. ürünler satışını yapıyorum bu konu ile ilgili vergiden muafiyet belgesi almak istiyorum diyorsunuz. Vergi Dairesi sicil idaresi kaydınızı aldıktan sonra ev adresinize yoklama memuru gelecek onay çıktıktan sonra kendinizi sağlama almış olursunuz. Artık elinizde resmi bir evrak olacak ve vergiden muaf bir şekilde el emeklerinizi satabilirsiniz. Ticari kazanç hususlarına uymak sureti ile tabii. Konuda belirtilen yasa ve diğer hükümlülükler. 

04 Nisan 2007 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 26483

 GELİR VERGİSİ KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 5615

Kabul Tarihi : 28/3/2007

             MADDE 1 – 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi ile mülga ikinci fıkrasından sonra gelen üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.”

“Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.”

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ