Kavun ve Karpuzun Bilmediğimiz Faydaları

Kavun ve Karpuzun Bilmediğimiz Faydaları

MERHABALAR ARKADAŞALAR HER ZAMAN TAVSİYEMİZ HER ŞEYİN MEVSİMİNDE YENMESİ GÜZELDİR. PAZARLARDA YAVAŞ YAVAŞ KAVUN VE KARPUZ GÖRMEYE BAŞLADIK. BİZ DE MERAK ETTİK KAVUN VE KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR. BULDUĞUMUZ SONUÇLARI SİZLER İLE PAYLAŞMAK İSTEDİK.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan: Kavun ve karpuzun benzer özellikleri; yüksek şekerli tadına rağmen karbonhidrat değerinin oldukça düşük olmasıdır. Bal gibi diye tabir edeceğimiz en tatlı karpuzda bile %10 oranında karbonhidrat bulunuyor.

Yaz mevsiminin geleneksel meyveleri; kavun ve karpuz. Her iki meyve de yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyveleridir. Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan bu iki meyvenin yapısında bulunan vitamin ve mineraller yaz beslenmemizin kalitesini arttırıyor.

Her iki meyvenin de yaz mevsiminde sağlığımızı geliştiren ve koruyan işlevleri saymakla bitmez. Kavun ve karpuzun benzer özellikleri; yüksek şekerli tadına rağmen karbonhidrat değerinin oldukça düşük olmasıdır. Bal gibi diye tabir edeceğimiz en tatlı karpuzda bile %10 oranında karbonhidrat bulunuyor. Bu durum tatlı tat düşkünü insanlar için büyük avantaj.Her iki meyve de oldukça düşük enerji içeriyor;

100 gr karpuz yediğimizde; 22 kalori alırken, 100 gr kavunda ise; 27 kalori bulunuyor.

Kavun karpuz içerdiği B1 vitamini ile normal sinir sistemi aktivitesinin devamını sağlar.

Günü enerjik ve stressiz geçirmemiz için yardımcımızdır. İçeriğindeki B2 vitamini ise gözün ve derinin sağlığı için önemli bir vitamindir.

Kavun ve karpuz her ikisi de C vitaminin iyi bir kaynağıdır. C vitamini de göz ve derinin elastik yapısını koruyan ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren yaz kış ihtiyacımız olan temel vitaminlerimizden biridir.

Kavun ve karpuzda ortak bulunan bir başka vitamin ise B6 vitamini de vücudumuzda metabolizmamız içinde işleyen, protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir.  Ayrıca içeriğinde bulunan pantotenik asit yağ ve kolesterol sisteminde görevli, kardiovasküler sağlığımıza pozitif etkilidir.

Karpuzun kavuna göre üstünlüğüne gelince; Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur.

Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.

Kavun mu karpuz mu sorusunun cevabı ise hiç tereddüt etmeden ikisi olmalıdır.

KARPUZUN FAYDALARI

  1. Kanser çeşitlerine karşı olan tedavi edici ve koruyucu etkisinin yanı sıra kalp fonksiyonlarının ve kan Basıncının düzenlenmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
  2. Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan beta-karoten içerdiğini, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
  3. Karpuz iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenleyen ve Bağırsak Kanserini önlemede rol oynayan karpuzun çekirdeklerinin de, içinde bulunan cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı oluyor.
  4. Karpuz, yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri bulunuyor. Karpuzun tüketilmesi için olgunlaşmış olmasına özen gösterilmesi gerekiyor.
  5. İçeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği bulunuyor.
  6. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin Sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.

KAVUNUN FAYDALARI

Vücudu serinletir, idrar söktürücüdür ve kabızlığı giderir. Romatizma ve basur şikâyetlerini azaltır. Böbrekleri temizler. Böbrek taşlarını ve kumlarını dökmeye yardımcı olur. Yatıştırıcı etkisi ile rahatlık verir ve uykusuzluğa iyi gelir. Cildin taze görünmesini sağlar.

İşte kavunun faydalarından bazıları…

  1. – Yemeklerden önce kavun yenirse hazım cihazlarını yıkar ve hastalıkları giderir.
  2. – Böbrek -mesane kumu dökülürken kavun yenilirse böbrekler rahatlar ve vücut zindeleşir.
  3. – Kavunun idrar söktürücü özelliği de vardır. İdrar yolu hastalıklarından şikâyetçi olanlara bol bol kavun yemeleri tesviye edilir.
  4. – Kabak, kavun, safran ve Arpa unundan yapılmış helva bol bol tüketilirse idrar zorluğunu giderir.
  5. – Böbrek-sidik kesesi iltihaplanmasında kavun çekirdeği, karpuz çekirdeği ve hıyar çekirdeği yenilmelidir.
  6. – Kavun çekirdekleri kaynatılıp birer bardak içilirse göğüs nezlesi olan hastalara şifa verir.
  7. – Karaciğer hastalıklarına kavun çekirdeği kaynatılıp suyunun içilesi çok faydası dokunur.
  8. – Onar gram kabak çekirdeği içi, kavun çekirdeği içi, nişasta, Arap zamkı, badem içi, kitre, miyan balı, şeker, menekşe, Ayva çiçeği ve 1.5 gram afyon toz haline getirilip yeteri kadar Bal ile macun yapılıp birer kaşık yenirse Astım hastalarına iyi gelir.
  9. – 50 gram kavun çekirdeği tozu sıcak su ile yutulursa öksürüğe fayda sağlar.
  10. – Ebegümeci, gelincik çiçeği, hunnab, kavun çekirdeği, baldıran, nöbet şekeri; bu Maddelerden birer avuç alınır ve yeteri kadar su ile kaynatılıp elde edilen su bir bardak içilirse zatürree iyi gelir.
  11. – Kavun; meniyi arttırır, kumları döker, böbrekleri besler, yağlandırır.
  12. – Et pişirirken kabuklarından bir parça ilave edilirse çabuk pişer.
  13. – Çekirdekleri yenirse iç yaralarına iyi gelir ve idrarı söktürür.

Nil Şahin Gürhan

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Kaynak: www.mutlumikrop.com

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ