Kına Türküsü Neden Söylenir?

Kına Türküsü Neden Söylenir?

Kına Türküsü Neden Söylenir?

Düğünden bir gün önce genellikle kına  gecesi yapılır. Kına gecesi kızların baba evinde kalacağı son gecedir. Yeri gelir ağlanır yeri gelir eğlenilir. Genç kızları en çok ağlatan işe kına türküsüdür şüphesiz…   Duygu yüklüdür, hüzünlü ve yanık bir şekilde kına türküsü söylenilir. Artık örf ve adetlerimize işlemiş bu kına türküsü neden söylenir sorusuna cevap verelim.

kina-turkusu-soylenir

Kına Yakma Adetinin Sebepleri Nelerdir?

Kına yakmak öncelerden gelen Türk adetidir. Askere giden oğluna kına yakar bir anne vatana kurban ol diye, kesilecek hayvana kına yakarlar Allah’a kurban ol diye ve evlenecek kıza kına yakarlar kocana kurban ol diye…

Geline Kına Neden Yakılır?

Gelinin eline yaktığı kına toplumlar olarak farklı anlamlar taşımaktadır. Bazı toplumlar için bekarlığı simgeler. Bazı toplumlar için baba evine aynı şartlar altında geri döneceğini simgeler. Gelinin sağ eline kına yakılırken gelinin başında da allı pullu bir duvak vardır. Kına yakma esnasında kına türküsü söylenir. Genelde çalgı ve benzeri  kullanılmaz. Gelini ağlatmak amacıyla söylenir. Kına ağıtları da aynı ölüm ağıtları gibi bir tören unsurudur.

kina-turkusu-soylenir

Kına Türküsü Neden Söylenir?

Kına türküsü gurbete giden gelin için veya baba evinden ayrılacak gelin için ayrılık şarkısı olarak da söylenir. Kına türküsünün içeriğinde de ayrılıktan gurbetten bahsedilir. Her yörenin farklı türküleri vardır içerik olarak coğrafi özelliklere de değinildiği olmuştur.

Söylenilen çoğu türkünün de gerçek yaşamla alakası vardır. Öncelerde yakılmış olan ağıt nitelikli türküler günümüzde de bu şekilde devam etmektedirler.

kina-turkusu-soylenir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ