Topuk Dikeni Hakkında Merak Edilenler

Topuk Dikeni Hakkında Merak Edilenler

Topuk dikeni genel olarak kilolu ve yoğun olarak spor yapan kişilerde görülen bir sağlık sorunudur. Fiziksel olarak görülmemesi yüzünden kendisini bek hissettirmeyen bir hastalıktır. Topuk dikeninin var olduğundan emin olmak için mutlaka röntgen çekilmelidir. Kilo almak ayaklara olan baskıyı arttırdığından vücudun yükü ayağa biner.

Yük arttıkça sıkışan kemikler yüzünden topuk dikeni olma ihtimali ortaya çıkar. Ağırlık kaldırarak uzun süre spor yapan kişilerde de aynı durum söz konusudur. Ayrıca sürekli düz ayakkabı giyenler ve ayak kavisi derin olan kişilerde de topuk dikenine sıkça rastlanmaktadır. Yüksek topuklu ayakkabı giymek de topuk dikenini tetikleyen unsurlardan biridir.

Topuk dikeninin en önemli belirtisi; uzun süre hareketsiz kalındıktan sonra aniden gelen acıdır. Örneğin gece yatıp sabah kalkıldığında veya uzun süre oturup ilk adım atıldığında; topukta şiddetli bir ağrı veya yanma hissediliyorsa, batma hissi yaşanıyorsa bunun sebebi muhtemelen topuk dikenidir. Yaşadığınız ağrının topuk dikeninden mi yoksa başka bir sebepten mi olduğunu anlamanın basit bir yolu var aslında. Ağrı hissettiğiniz anda oturup ağrının geçmesini bekleyin. Bir süre sonra ağrı yok oluyor ve ayağa kalkıp yeniden bastığınızda geri geliyorsa bu büyük bir ihtimalle topuk dikeni var anlamına gelir.

Topuk dikeninden korunmak veya kurtulmak için ayağa yüklenen baskıyı hafifletmek ilk şarttır. Bunun anlamı da ilk olarak fazla kilolardan kurtulmaktır elbette. Yanlış ayakkabı seçiminden kaçınmak, fazla ağırlık kaldırarak spor yapmayı bırakmak topuk dikeninin oluşmasını engelleyecek unsurlardır. Ayrıca uzun süre ayakta kalınması gereken durumlarda dolu bir pet şişeyi ayağın altında gezdirmek de doğru bir masaj olacaktır yük binen tabanlar için. Bu egzersiz ayakların dinlenmesini sağlarken kan dolaşımını da düzene sokacaktır.

Topuk dikeni problemi, fiziksel egzersiz ve masajla giderilebilir. Tedavi edilmezse ayak tabanında ve arka bacak kaslarında sertleşme oluşmasına sebep olabilir. Bu da yürüme bozukluğu ve kireçlenmeyi beraberinde getirir.

 

 

 

 

 

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ